“1 x 1: les propostes dels candidats”

El 7 de maig, el CETT va acollir un nou debat amb els representants dels partits que es presenten a l’alcaldia de Barcelona. Al començament cada canditat va tenir 2 minuts per parlar de les seves propostes

Per ordre de torn de paraula:

L’U PER U

Elsa Artadi (Junts x Cat) ha remarcat la indústria del turisme com cabdal en el territori remarcant que 3 qüestions a tractar els pròxims anys: la turismofòbia, trobar l’equilibri entre el turisme d’oci i de negocis regulant l’oferta turística i incentivar la rehabilitació d’hotels amb criteris sostenibles.

Per la seva part, el PSC, representant per Monsterrat Ballarín ha parlat de construir un model de qualitat que tingui un retorn social per a la ciutadania i que respecti la ciutat. En aquest sentit consideren cabdal acabar de construir un marc de Barcelona on el turisme cultural i sostenible siguin característiques base del model. Considera clau desestacionalitzar el turisme i repartir-lo pels barris. Ha defensat la creació d’una taxa turística i la creació d’un segell de retorn turístic

En el seu torn, Josep Bou (PP) ha començat remarcant la necessitat d’estabilitat política i jurídica per continuar atraient un turisme basat en el “sol i platja”. “El turista el que vol és passar-s’ho bé i Barcelona gairebé sola funciona” ha dit i ha remarcat que l’any passat es van registrar més de 200.000 delictes a la ciutat.

Jordi Graupera (Barcelona és capital) ha començar mirant enrere: “el turisme és la gran força cultural del nostre segle i que ha transformat la nostra mentalitat. Tant quan nosaltres fem turisme com quan el rebem a la ciutat”. Hi ha remarcat l’oportunitat que representa el turisme per a la nostra ciutat però a l’hora la necessitat de preservar la Barcelona dels ciutadans perquè aquesta continuï sent atractiva als viatgers. “Quan viatgem, busquem coses genuïnes” En aquest sentit, ha parlat de la responsabilitat de les institucions per preservar drets com l’habitatge o pal·liar l’efecte en la mobilitat.

En el seu torn, Jordi Magrinyà de la CUP ha parlat del turisme com a una indústria depredadora que ha posat els veïns a la defensiva. “Prefereixo no parlar de turismofòbia, sinó de barri filia” ha declarat per acabar criticant figures com la del consorci de turisme que ha tret pes de les decisions a l’ajuntament en benefici de la indústria. M

Miquel Puig, representant de les llistes d‘ERC ha parlat del turisme com a una oportunitat inexplorada: “Volem millor turisme. El turisme ha d’aportar més als seus treballadors i a la societat. Estem comercialitzant Barcelona massa barata. La ciutat és massa atractiva per vendre-la tan barata”. En els seus objectius a futur apareixen el de protegir l’espai públic, minimitzar l’impacte del turisme en l’habitatge i treballar conjuntament amb la complicitat del sector.

Janet Sanz (Bcomú) regidora de l’ajuntament de Barcelona ha defensat la política que han estat fent fins ara: “L’objectiu és fer compatible viure a Barcelona amb el turisme” Per això cal una governança pública reguladora en 3 grans àmbits: elaboració d’un pla estratègic que trobi l’equilibri entre Barcelona ciutat turística i els barris, un pla d’establiments turístics (PEUAT) i la creació d’un consell de turisme a la ciutat que inclogui veïns i empreses.

Per la seva part Franscisco Sierra (Barcelona pel canvi – Ciutadans)  va començar demanant més seguretat a la ciutat prometent que la primera cosa que faran, si guanyen l’alcaldia, és una reunió amb la guàrdia urbana. Tot seguit diran al món que tots els turistes són benvinguts i ha acabat explicant el cas personal de la seva exdona que va haver d’abandonar la ciutat en perdre la feina a un restaurant. No ha quedat clar, però si per culpa dels okupes o de l’actual alcaldessa Ada Colau. Ha tancat el seu torn de paraula amb el compromís d’eliminar el top manta en 90 dies.

debat per les municipals : Barcelona i turisme

Els vuit representants i la Dra. Abllanet abans de començar el debat

Si vols informació sobre les propostes de cada partit: